Zakwas z mąki pszennej
Składniki:
szklanka mąki pszennej
1 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody
1-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku ( jak ktoś lubi )
20 g drożdży
Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego (porcelanowego) naczynia, dodać trochę wody z roztartą grudką drożdży, wlać do naczynia pozostałą wodę, dodać roztarty czosnek, zmiażdżony kminek, wymieszać. Naczynie z kwasem nakryć gazą lub podziurkowanym papierem, obwiązać sznurkiem lub nałożyć gumkę. Zakwas sporządzić w ilości potrzebnej do możliwie szybkiego zużycia. Po każdorazowym zużyciu zakwasu pozostawić 1/2 szklanki żuru do lepszego ukwaszenia następnej porcji zakwasu. Przekiszony zakwas ma bardzo niemiły zapach i smak. Taki zakwas należy wylać, a naczynie dokładnie umyć i wyparzyć.
Z mojego doświadczenia mogę dodać, ze nie ma co się poddawać jak nie wyjdzie za pierwszym czy drugim razem. Do 3-razy sztuka więc do dzieła :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz