piątek, 18 kwietnia 2014

Wielkanocny lekki żurek

<< przepisy, które podaję na stronie są przewidziane na 5 porcji >>


Wielkanoc bez żurku? to raczej niemożliwe :D Tak więc znalazłam przepis na taki lekkostrawny.

Składniki :
250 g włoszczyzny
zakwas z mąki pszennej (przepis tutaj) lub płatków owsianych
łyżka mąki
30 g masła
koperek
czosnek
sól do smaku

Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zalać wodą, ugotować, wyjąć z wywaru warzywa ( można je zużyć na sałatkę). Mąkę rozmieszać z zakwasem. czosnek oczyścić, rozetrzeć z solą. Zupę zagotować, wlać do gotującej zupy zawiesinę mąki z zakwasem, dodać czosnek, uzupełnić zagotowana wodą lub zakwasem do smaku, zagotować. Przed podaniem dodać masło i drobno posiekany koperek.
Należy pamiętać by żurek podawać tym u których nie ma przeciwwskazań i osobom tolerującym potrawę. Smacznego  :)



Grafika : [1]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz