Wielkanoc bez żurku? to raczej niemożliwe :D Tak więc znalazłam przepis na taki lekkostrawny.
Składniki :
250 g włoszczyzny
zakwas z mąki pszennej (przepis tutaj) lub płatków owsianych
łyżka mąki
30 g masła
koperek
czosnek
sól do smaku
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, zalać wodą, ugotować, wyjąć z wywaru warzywa ( można je zużyć na sałatkę). Mąkę rozmieszać z zakwasem. czosnek oczyścić, rozetrzeć z solą. Zupę zagotować, wlać do gotującej zupy zawiesinę mąki z zakwasem, dodać czosnek, uzupełnić zagotowana wodą lub zakwasem do smaku, zagotować. Przed podaniem dodać masło i drobno posiekany koperek.
Należy pamiętać by żurek podawać tym u których nie ma przeciwwskazań i osobom tolerującym potrawę. Smacznego :)
Grafika : [1]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz