By nie było nudno tak z zupami to na dzisiaj będzie ryba :D Dobrze wiemy, że ryba rybie nierówna,na skład mięsa mają wpływ takie czynniki jak : wiek, miejsce żerowania, gatunek i rodzaj pożywienia.
Ryba składa się z :
wody 57 - 82 % ,
tłuszcz 0,13 - 27 %,
białko 12 - 24 % ,
węglowodany ok 1 %
wg. pochodzenia dzielimy ryby na :
Ryby morskie: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot,
Ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karaś, karp, pstrąg, płoć lin, jesiotr, sandacz.
Co warto wiedzieć o rybie :
1. ryby morskie mają więcej tłuszczu od słodkowodnych,
2. sa bogate w kwasy tłuszczowe Omega -3,
3. ryby zawierają jod ( a on wchodzi w skład hormonów tarczycy).
4. zawierają selen ( działa przeciwutleniająco, chroni nasz organizm przed starzeniem i nowotworami),
5. wapń ( działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie),
6. witamina D ( niedobory prowadza do krzywizn),
7. bogata w magnez ( pozytywny wpływ na układ nerwowy, serce, układ kostny)
wg. zawartości tłuszczu ryby dzielimy na :
Ryby chude: morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj, panga, płastuga, flądra, leszcz, płoć,
Ryby średnio- tłuste: pstrąg, karp, turbot,
Ryby tłuste: halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot.
Potrawy z ryb :
Dorsz gotowany
Ja próbowałam już z różnymi rybami !
Składniki: 1 kg świeżych filetów z dorsza, 25 dkg włoszczyzny, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól, koperek lub zielona pietruszka, 4 dkg masła , sok z cytryny
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, posolić i gotować. Najlepiej gotować w szerokim rondlu ! Filety rybne opłukać, poporcjować i dodać do prawie miękkich warzyw i gotować na małym ogniu do miękkości. Wyjąć rybę , skropić sokiem z cytryny, polać stopionym masłem i posypać koperkiem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Pulpety z ryby
Składniki : 1 kg ryby, 15 dkg włoszczyzny, 3 dkg masła, 1-2 jajka, mała bułka, 1/2 szkl. mleka, koperek, kilka ziaren ziela angielskiego, sól
Z ryby usunąć łuski, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, dokładnie umyć, zdjąć skórę i oddzielić od ości. Bułkę namoczyć w mleku. Bułkę i rybę rozetrzeć na drobno. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, gotować z przyprawami i solą. Do masy rybnej dodać masło, jaka, koperek,sól, wszystko wymieszać. Uformować pulpety. Włożyć do wywaru z warzyw. Gotować na wolnym ogniu. Przed podaniem wyłożyć z wywaru. Ja robię do pulpetów sos śmietanowy, taki mi najbardziej smakuje. Jako dodatek ziemniaki na parze, bądź z wody, bukiet surówek.
Ryba pieczona w folii
Składniki: 1.5 kg karpia, 3 dkg masła, cytryna, sól, przyprawy zielone, koperek, pietruszka zielona
Rybę umyć, usunąć łuski, wypatroszyć, umyć, odciąć głowę i płetwy. Rybę lekko osuszyć, skropić cytryną, natrzeć przyprawami zewnątrz i wewnątrz, posolić. Do wewnątrz włożyć koperek i zielona pietruszkę ( nie pokrojone, w całości). Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię aluminiowa i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i upiec. Po odwinięciu ryby wyłożyć zieleninę z wnętrza. Na rybę położyć kawałeczki masła.
Ryba duszona z jabłkami
Składniki: 80 dkg fileta z ryby, 50 dkg jabłek, cytryna, 1/2 szkl. śmietanki ( 12% ), łyżka oleju, łyzka bułki tartej, cukier, sól
Filety umyć, poporcjować, skropić sokiem z cytryny, odstawić na kilkanaście minut. następnie posolić. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda. naczynie do zapiekania wysmarować olejem, posypać bułką tartą. Układać naprzemiennie rybę i jabłka, tak by jabłka były na wierzchu, posypać cukrem. nakryć naczynie pokrywką albo folią aluminiową ( ja wolę folię ), wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy jabłka są już prawie miękkie polać śmietaną.
W przepisie jest, że można posypać koperkiem, ale ja tego nie robię bo jakoś jabłka i koperek mi nie pasują razem. Ale zato koperkiem posypuje ziemniaki, które są jako dodatek do ryby.
Lubicie ryby? ja bardzo :D Obiecuję, że pojawi się więcej przepisów sprawdzonych przeze mnie. Zapraszam :)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJeśli faktycznie ktoś lubi ryby to ja jestem zdania, że dobrze gdyż jest ona bardzo ważna w naszej diecie. osobiście przepadam za łososiem z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ który za każdym razem wychodzi wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń