środa, 16 lipca 2014

Ryba w roli głównej

Witajcie :) 

By nie było nudno tak z zupami to na dzisiaj będzie ryba :D  Dobrze wiemy, że ryba rybie nierówna,na skład mięsa mają wpływ takie czynniki jak : wiek, miejsce żerowania, gatunek i rodzaj pożywienia.

Ryba składa się z :
                               wody 57 - 82 % ,
                               tłuszcz 0,13 - 27 %,
                               białko 12 - 24 % ,
                               węglowodany ok 1 %

wg. pochodzenia dzielimy ryby na :

Ryby morskie: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot,

Ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karaś, karp, pstrąg, płoć lin, jesiotr, sandacz.


Co warto wiedzieć o rybie :

1. ryby morskie mają więcej tłuszczu od słodkowodnych,

2. sa bogate w kwasy tłuszczowe Omega -3,

3. ryby zawierają jod ( a on wchodzi w skład hormonów tarczycy).

4. zawierają selen ( działa przeciwutleniająco, chroni nasz organizm przed starzeniem i nowotworami),

5. wapń ( działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie),

6. witamina D ( niedobory prowadza do krzywizn),

7. bogata w magnez ( pozytywny wpływ na układ nerwowy, serce, układ kostny)



wg. zawartości tłuszczu ryby dzielimy na :


Ryby chude: morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj, panga,  płastuga, flądra, leszcz, płoć,

Ryby średnio- tłuste: pstrąg, karp, turbot,

Ryby tłuste: halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot.


Potrawy z ryb :


Dorsz gotowany 

Ja próbowałam już z różnymi rybami !

Składniki: 1 kg świeżych filetów z dorsza, 25 dkg włoszczyzny, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól, koperek lub zielona pietruszka, 4 dkg masła , sok z cytryny

Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, posolić i gotować. Najlepiej gotować w szerokim rondlu ! Filety rybne opłukać, poporcjować i dodać do prawie miękkich warzyw i gotować na małym ogniu do miękkości. Wyjąć rybę , skropić sokiem z cytryny, polać stopionym masłem i posypać koperkiem. Podawać z ryżem lub ziemniakami. 


Pulpety z ryby

Składniki : 1 kg ryby, 15 dkg włoszczyzny, 3 dkg masła, 1-2 jajka, mała bułka, 1/2 szkl. mleka, koperek, kilka ziaren ziela angielskiego, sól

Z ryby usunąć łuski, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, dokładnie umyć, zdjąć skórę i oddzielić od ości. Bułkę namoczyć w mleku. Bułkę i rybę rozetrzeć na drobno. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, gotować z przyprawami i solą. Do masy rybnej dodać masło, jaka, koperek,sól, wszystko wymieszać. Uformować pulpety. Włożyć do wywaru z warzyw. Gotować na wolnym ogniu.  Przed podaniem wyłożyć z wywaru.  Ja robię do pulpetów sos śmietanowy, taki mi najbardziej smakuje. Jako dodatek ziemniaki na parze, bądź z wody, bukiet surówek.

Ryba pieczona w folii

Składniki: 1.5 kg karpia, 3 dkg masła, cytryna, sól, przyprawy zielone, koperek, pietruszka zielona

Rybę umyć, usunąć łuski, wypatroszyć, umyć, odciąć głowę i płetwy. Rybę lekko osuszyć, skropić cytryną, natrzeć przyprawami zewnątrz i wewnątrz, posolić. Do wewnątrz włożyć koperek i zielona pietruszkę ( nie pokrojone, w całości). Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię aluminiowa i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i upiec. Po odwinięciu ryby wyłożyć zieleninę z wnętrza. Na rybę położyć kawałeczki masła. 

Ryba duszona z jabłkami 

Składniki: 80 dkg fileta z ryby, 50 dkg jabłek, cytryna, 1/2 szkl. śmietanki ( 12% ), łyżka oleju, łyzka bułki tartej, cukier, sól

Filety umyć, poporcjować, skropić sokiem z cytryny, odstawić na kilkanaście minut. następnie posolić. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda. naczynie do zapiekania wysmarować olejem, posypać bułką tartą. Układać naprzemiennie rybę i jabłka, tak by jabłka były na wierzchu, posypać cukrem. nakryć naczynie pokrywką albo folią aluminiową ( ja wolę folię ), wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy jabłka są już prawie miękkie polać śmietaną. 
W przepisie jest, że można posypać koperkiem, ale ja tego nie robię bo jakoś jabłka i koperek mi nie pasują razem. Ale zato koperkiem posypuje ziemniaki, które są jako dodatek do ryby. 

Lubicie ryby? ja bardzo :D Obiecuję, że pojawi się więcej przepisów sprawdzonych przeze mnie. Zapraszam :) 



                               

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli faktycznie ktoś lubi ryby to ja jestem zdania, że dobrze gdyż jest ona bardzo ważna w naszej diecie. osobiście przepadam za łososiem z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ który za każdym razem wychodzi wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń