piątek, 24 października 2014

Sezon na dynie

Witajcie Lekkostrawni ;)
Mamy październik co prawda już prawie koniec :) tak nawiasem mówiąc czas tak szybko pędzi że SZOK !!! Październik kojarzy mi się własnie z dynią, przez jakiś czas mieszkałam za granicą i tam już od początku miesiąca było widać że zbliża się Halloween. A jak Halloween to i dynia :D
Przez bardzo długi czas tylko kojarzyła mi się z tym, że sobie stoi i ładnie wygląda, albo wydrążona ze świeczką albo pomalowane  jakoś strasznie. Pare lat temu w necie znalazłam kilka przepisów na potrawy z dyni, jakieś ciasto, ciasteczka czy zupę krem, więc poszłam na ryneczek i zakupiłam dynie ale chyba było coś z nią nie tak bo po rozkrojeniu śmierdziała i takie było moje gotowanie z dynią ;)
Chyba już mi uraz do dyni przeszedł i wczoraj kupiłam dynie, wygląda ładnie więc mam cichą nadzieję, że w środku tez będzie tak ładnie ;) Co z niej zrobię to jeszcze nie wiem ale pewnie wydrążę, wykroje oczy i zęby czy coś takiego :) a z wnętrzności pewnie zupkę krem, może jakieś ciasteczka a pestki osuszę.

a to właśnie moja dynia :D



Na początek słów kilka o tym warzywku :) wypunktuje najważniejsze informacje bo wydaje mi się, że tak jakoś łatwiej ( chyba ) ;) :


  • jest niskokaloryczna,
  • bogata w witaminy takie jak - A (dzienne zapotrzebowanie dla dzieci a połowę dla dorosłych), wit.z gr.B, PP,
  • pozbawiona jest sodu,
  • posiada sporo potasu, wapnia i fosforu,
  • leczy nadciśnienie,
  • ma właściwości odchudzające,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • działa odkwaszająco,
  • niewskazana dla diabetyków,
  • zwiększa płodność i poprawia życie seksualne(dzięki cynkowi- poprawia jakość plemników i chroni prostatę),
  • pestki dyni pomagają zwalczyć pasożyty układu pokarmowego takie jak : owsiki, tasiemiec, glista ludzka, lamblia,
  • ponoć pestki dyni to afrodyzjak :D,
  • olej wyciśnięty z pestek jest bogatym w witaminy i minerały tłuszczem roślinnym, 
  • dynia po gotowaniu nie traci swoich właściwości,
No dobra tyle słów wstępu o dyni wystarczy ale jak znacie coś ciekawego na temat tych warzywek to zapraszam do wpisów w komentarzach :)
Z racji tego, że nic nigdy nie zrobiłam z dyni ( jeszcze ale już niebawem ) to podam kilka przepisów,które mam albo od mamy, albo od znajomych :)

Zupa z dyni 

Składniki: 30dkg dyni, 1 1/2 szklanki mleka, kilka ziemniaków, 1 łyżka masła, sól, posiekana zielona pietruszka

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, można pokroić w większą kostkę Włożyć do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Zagotować. Potrzebny kawałek dyni obrać, wydrążyć miąższ miękki i pestki, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do gotujących ziemniaków wraz z połową masła. Gotować do miękkości. Przestudzić trochę, następnie zmiksować. Dodać gorące mleko i resztę masła. Przyprawić solą do smaku. Na końcu dodać posiekaną pietruszkę. Można podawać z grzankami.

Zupa z dyni z pomidorami

Składniki: 1/2 kg dyni, 3 szkl. wywaru warzywnego, 1 łyżka masła, 1 szkl.przecieru z pomidorów świeżych, 1/2 szkl. słodkiej śmietanki, zielona posiekana pietruszka, sól, cukier

Dynie umyć, obrać, wydrążyć miękki miąższ i pestki. Pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzącego wywaru, dodać 1/4 łyżki masła, ugotować do miękkości, zmiksować. Dodać resztę wywaru i przecier, dodać masło, śmietankę i posiekaną pietruszkę, sól i odrobina cukru do smaku. Można podawać z ryżem lub drobnym makaronem nitki. 

Sałatka z dyni i jabłek

Składniki: 25 dkg dyni, 25 dkg jabłek ( 2 duże ), łyżka soku z cytryny, 3-4 łyżki cukru, łyżeczka startej skórki z cytryny

Przygotować syrop z 1/4 szkl. wody i cukru, dodać sok z cytryny i startą skórkę (trzeba pamiętać by cytrynę najpierw umyć i sparzyć). Dynię i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. delikatnie wymieszać i dodać syrop. 

Ciasteczka dyniowe

Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szkl. miękkiego masła, 1 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. drobniutko startej dyni, 1 jajko

W jednym naczyniu połączyć mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę, sól. W kolejnym utrzeć masło i cukier, dodać dynie i jajko. Wymieszać dokładnie. na końcu dodać sypkie składniki. Wymieszać dokładnie. Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia nakładać po jednej łyżce ciasta z zachowaniem odstępów. Piec w temp.170 st.C ok 15 min


Czekam na Wasze propozycje z dynią w roli głównej :) Miłego weekendu !!!!!





2 komentarze:

  1. Moim zdaniem jeśli chcecie się zdrowo odżywiać a nie macie czasu na to aby samemu gotować idealnym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest tego typu https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-szczecin dieta pudełkowa i właśnie takim czymś polecam wam się zainteresować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :)

    Ja sama schudłam 30kg, pomógł mi w tym ten blog https://dietalux.wordpress.com/

    Warto zajrzeć bo może i wam pomoge schudnąć!

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń