wtorek, 7 października 2014

Gotujemy na parze

Witaj :)
Gotujesz na parze? Jak nie to zacznij :D dla nas lekkostrawnych to zbawienny wynalazek. Potrawy gotowane w taki sposób są lekkostrawne i zdrowe :) a żołądek uśmiechnięty ;)

Potrawy gotowane w tradycyjny sposób czyli w wodzie, tracą bardzo dużo witamin i składników odżywczych, a nie o to przecież chodzi. Zostają one w wodzie, którą po gotowaniu się wylewa. Szacuje się, że ok.40% wit.i skł. odżywczych umyka wraz z gotowaniem, a najwięcej wit.C. podczas gotowania tracimy również witaminy B,E i A.

Kilka zasad gotowania na parze :
1. nie dodawaj tłuszczu,
2. nie sól a jak już to w bardzo małej ilości gdyż para uwalnia sól,która znajduje się w produkcie,
3. wkładkę z potrawą nałóż tak by nie stykała się z wodą,
4. potrawy układaj na wkładce tak by tworzyły cienką warstwę,
5. koszyczek z produktami nałóż na garnek z wodą gdy ta zacznie wrzeć,
6. przykrywka musi być dopasowana by para nie uciekała,
7. woda powinna lekko wrzeć przy gotowaniu,

Temperatura wody sięga 120 st.C więc potrawy szybko robią się miękkie, trzeba uważać by je nie rozgotować a wtedy tracą swoje walory smakowe.

Co gotujemy na parze :
1. wszelakie warzywa, należy pamiętać by je wcześniej umyć, a niektóre obrać,
2. nawet te liściaste jak szpinak,
3. z mięs najlepiej nadają się delikatne takie jak drób i cielęcina,
4. znakomicie smakują przyrządzone na parze ryby,
5. ziemniaki, można posypać delikatnie ziołami,
6. ryż,
7. pulpety z mięsa mielonego,

Jak już wcześniej wspomniałam nie powinniśmy solić bo można przesolić, lepiej już dodać troszkę
soli na talerzu. Za to nie żałujmy ziół, zarówno tych suszonych i świeżych, nadają aromatu i poprawiają strawność potraw. czytałam ostatnio, że można do wody dodać np. kostkę rosołową ale jak kto woli, ja to dużym łukiem omijam takie rzeczy ( głownie przez glutaminian sodu i całe mnóstwo chemii), wolałabym już wrzucić do niej kilka gałązek świeżych ziół - muszę wypróbować :) Jak macie jakieś sprawdzone sposoby piszcie śmiało , wypróbuje :D

A na czym gotować, czyli sprzęt do gotowania na parze
1. wkładka metalowa, można średnice dobrać do garnka



2. garnki do gotowania na parze, mogą być piętrowe albo tylko z jedna wkładką, w sklepach można dostać garnki o różnej średnicy, im większa więcej potraw można zmieścić.



3. parowary - jest to urządzenie elektryczne, pozwalające gotować kilka potraw jednocześnie i zaoszczędzić czas. W takim urządzeniu można ustalić czas gotowania za pomocą minutnika, niektóre parowary mają funkcję pozwalającą utrzymać temperaturę potrawy po ugotowaniu, albo np. włączenie o określonej godzinie.



4. gotować na parze można także w szybkowarach


5. kombiwarach


6. a nawet w mikrofalówkach , wyposażonych w funkcję gotowania na parze Steam Cooking

Ja preferuje taki bardziej tradycyjny sposób niż te wszystkie kombiwary, parowary ;) czyli zwykły garnek do gotowania na parze. W zupełności mi wystarczy taki z dwiema wkładkami :) Potrawy bardzo szybko robią się miękkie, soli dodaje minimalnie ale nie żałuje ziół, raczej dodaje te suszone np. mieszankę ziół np. prowansalskie. 

Miłego popołudnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz