Rożnica między żywieniem prawidłowym a żywieniem lekkostrawnym polega przede wszystkim na tym, że w tym drugim powinno się wykluczyć produkty i potrawy,które są ciężko strawne, zawierające stosunkowo dużą ilość błonnika,są wzdymające,przesiąknięte tłuszczem i takie które pozostają długo w żołądku. Pewna ilość błonnika jest potrzebna w diecie łatwo strawnej, tylko że składnik ten powinien pochodzić z młodych, delikatnych warzyw, dojrzałych owoców, pieczywa pszenno-razowego typu "graham".
A jak go zredukować? oto kilka sposobów :)
1. wybierać młode, delikatne warzywa i dojrzałe owoce;
2. usunąć skórę z owoców i warzyw;
3. usunąć pestki np. z pomidorów, kabaczka, porzeczek;
4. oddzielić część warzyw zawierającą duża ilość włókna strukturalnego (np. z kalarepy, ze szparagów);
5. przecierać przez sito;
6. gotować - gotowanie zmiękcza włókna;
7. wybierać drobne kasze zamiast tych grubych;
8. zamiast pieczywa razowego - pieczywo pszenne, bądź pszenno-razowe;
9. w miarę możliwości wybierać soki i przeciery zamiast całych warzyw i owoców.
Jak znacie jeszcze jakieś sprawdzone sposoby to śmiało piszcie :) Miłego dnia moi mili :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz